Атанас Семов: Причините да няма ефективно правосъдие са две
Атанас Семов: Причините да няма ефективно правосъдие са две / снимка: rzs.bg
Атанас Семов: Причините да няма ефективно правосъдие са две
19797
Атанас Семов: Причините да няма ефективно правосъдие са две
  • Атанас Семов: Причините да няма ефективно правосъдие са две

Две са причините да няма ефективно правосъдие в България, каза в предаването „Седмицата" на Дарик  кандидатът за евродепутат от РЗС Атанас Семов по време на предизборен диспут.

„Първо, безспорната липса на политическа воля или даже продължаващата политическа воля за това да няма добро правосъдие. Второ, нашата съдебна система беше съсипана. Тя беше съсипана по две причини: първо, с подмяна на кадрите, с това, че в нея влязоха прекалено много млади хора, голяма част от тях неподготвени да работят по тежки престъпления. Реформата с натоварването на дознанието се оказа напълно неуспешна, защото дознателите, огромната част от които без юридическо образование, дори при добро желание да свършат нещо, нямат нужната способност", обясни Семов.

„Механизмите, заложени в Конституцията, правилата за назначаване на ръководните органи в съдебната власт, на Висшия съдебен съвет, позволяват, предвиждат официално директна политическа намеса, квоти, назначаване, от което произтича възможност за директно въздействие", коментира още кандидатът за евродепутат от РЗС.