Атака вън от НС за сметка на Реформаторския блок, ако гласуваме сега
Атака вън от НС за сметка на Реформаторския блок, ако гласуваме сега / снимка: БГНЕС

Провеждането на избори сега би довело до промяна на картината в парламента, като на мястото на „Атака” би влязъл Реформаторският блок. Това показват данните от социологическо проучване на „Галъп”, обявени днес.

Според данните на проучването, ако изборите се проведат сега, БСП би била първа политическа партия с подкрепа от 21,7%, следвана от ГЕРБ - 17,5% и ДПС с 6%. Това биха били и единствените три партии, които ще прескочат 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание.

Ако партиите от Реформаторския блок се явят заедно на избори обаче, 7% от анкетираните биха гласували за тях. Не е отчетен евентуалния ефект от присъединяването на СДС и БЗНС към блока.

Ако партиите от блока се явят на избори самостоятелно, нито една от тях не би влязла в парламента. Най-високо доверие събира „Движение България на гражданите” - 2,6 на сто.

Според изследването за Националния фронт за спасение на България (НФСБ) пък биха гласували - 2,5%, а за „Атака” - 2,4%.

Според допитването повечето българи са на мнение, че правителството на Пламен Орешарски не трябва да изкара цял мандат и има сериозен протестен потенциал, но в същото време страната е силно поляризирана.

Изследването е проведено сред 1013 души чрез пряко интервю по домовете между 1 и 8 август и не е уловило възможните ефекти на последните събития като обсъждането на президентското вето върху актуализацията на бюджета и други.