„Атака” се противопоставя на претенциите на румънците за територия в Черно море
„Атака” се противопоставя на претенциите на румънците за територия в Черно море / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Атака” се противопоставя на претенциите от румънската страна за корекции на границата по континенталния шелф на двете страни, се казва в декларация на националистите. От оскъдната информация по темата те правят извода, че става дума за посегателство на 17 кв.км, които в определен момент могат да придобият изключително значение по смисъла на бъдещите проучвания за наличие на нефтови и газови находища в Черно море.

Министърът на външните работи на Румъния Кристиян Диконеску твърди, че претенциите им идвали от стари нерешавани дълги години проблеми, посочват от „Атака”.

Българската страна също би могла да предяви претенции за неправомерното предаване на Румъния на Северна Добруджа, населена с българи през миналия век и представляваща изконна българска територия на румънската държава, посочват националистите. Те настояват външно министерство да реагира незабавно в полза на българския национален интерес.

Пред телевизионен канал по-рано румънският външен министър Кристиан Дяконеску заяви, че „съществува спорна зона” между Румъния и България по отношение на държавната граница в Черно море, в което неотдавна бяха открити находища на газ и петрол, и между другото спомена, че трябва да бъде обсъдено и положението на т.нар. „румънско малцинство” в България.