Атака предлага НС да приеме декларация за неутралитет относно Украйна
Атака предлага НС да приеме декларация за неутралитет относно Украйна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"Атака" предлага парламентът да излезе с декларация за неутралитет на България по кризата в Украйна, тъй като "има опасност да бъдем въвлечени във военни действия". Това каза от името на парламентарната група председателят на партията Волен Сидеров.

Според него бази в България не трябва да бъдат използвани за действия срещу други държави.

Сидеров посочи, че страната ни трябва да има ясна позиция по случващото се в Украйна и заради това са внесли проект за специална декларация в деловодството на Народното събрание. Лидерът на националистите призова ръководството на парламента да придвижи тази декларация колкото може по-бързо, "за да може да откликнем на актуалната обстановка и България да има адекватна позиция", предава БТА.

В проекта за декларация се изразява безпокойство от намесата на външни фактори в политическия живот на Украйна, каза Сидеров, посочвайки като такива фактори "САЩ и организации, финансирани от САЩ". "Атака" предлагат парламентът да излезе с позиция, че е против "извършването на държавни преврати по насилствен начин, в която и да е държава по света".

В Украйна всъщност беше извършен един държавен преврат, каза Сидеров. Той посочи, че от "Атака" оспорват легитимността на днешната власт в Украйна. Същевременно Сидеров попита каква е позицията на българското правителство. България трябва да осъди всяка форма на екстремизъм и радикализъм и в частност опитите за дискриминиране и асимилация на българите от страна на днешните управляващи в Киев, заяви Сидеров. Трябва да кажем ясно, че в Украйна има наши сънародници, които трябва да защитим при всички условия, добави той.

Според "Атака" трябва да се положат усилия за разрешаване на конфликта по мирен начин.