плодове зеленчуци есен
плодове зеленчуци есен / Istock
Точно в 9:50 ч. настъпи есенното равноденствие и официално започна астрономическата есен.

През деня ще е слънчево, след обяд в равнините – горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър с южна компонента.

Дневните температури още ще се повишат и максималните ще са между 32 и 37 градуса, по-ниски ще останат по морския бряг. За София температурите ще са около 33 градуса.

В неделя над източната половина от страната ще се задържи слънчево и горещо с температури на места до 33°-35°. Над Западна България, под влияние на приближаващ студен фронт, атмосферата ще се лабилизира. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици, а температурите ще се понижат с 4-5 градуса.

В понеделник в западната половина от страната вятърът ще е от изток-североизток, слаб до умерен, в източната - от североизток, умерен до силен. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над южната половина от страната, но почти без валежи. Температурите и в Източна България ще се понижат и преобладаващите максимални ще бъдат между 23° и 28°.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). В метеорологията се използва различна конвенция - есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Есента е преходен сезон с понякога доста високи температури в началото (циганско лято) и умерени до по-ниски към края, когато зимното слънцестоене (около 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо) бележи астрономическото начало на следващия сезон.

Есента, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5 градуса спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.
БТА, НИМХ, БГНЕС