/ Thinkstockphotos
Астероид ще премине покрай Земята тази вечер. Той се казва 2012 ТС 4, като за него знаят и от НАСА. Очаква се той да премини в около 8:42ч. българско време, на 43,500 километра над повърхността на нашата планета. Това е малко над една десета от разстоянието до Луната и точно над орбиталната височина на комуникационните спътници.

Огромен астероид премина край Земята, НАСА следи приближаването на друг

Скоростта на астероида е около 7 км/сек, а се завърта около оста си веднъж на всеки 12 минути. Преминаването е толкова близо, че гравитацията на Земята значително ще промени траекторията на астероида, преди да напусне системата Земя-Луна.

„Около 7,40 ч. наше българско време пък той ще е най-близо до Земята, което означава на 0,13 дистанции от разстоянието от Земята до Луната, което прави 50 хиляди км. само, което за космическите мащаби е много близо и дори по-близо, тъй като  разстоянието Земя- Луна е 384  403 км. Предполага се, че тялото е с размери 15-17 метра скала“, разказа Пенчо Маркишки от Института по Астрономия към БАН.  

Голям астероид премина безопасно край Земята през април (ВИДЕО)

Физикът добави, че по принцип винаги има опасност от удари на метеорити, по принцип се говори не дали, а кога ще се случи това нещо. Случвало се е в нашата история. Той припомни подобни случаи от миналото, както и този от 15 февруари 2013г. Тогава в Русия, над Челябинск, скала с размери 17 метра удари атмосферата. Без предупреждение сутрешното небе се запали с второ слънце. Ударните вълни  разбиха прозорците на стотици сгради в пробуждащия се град. Години по-късно ловците на метеорити все още намират отломки от астероида, който се разпаднал в атмосферата.