Армейски доставки без митнически такси, предлагат от ДПС
Армейски доставки без митнически такси, предлагат от ДПС / netinfo

ДПС ще предложи освобождаването на конкретни доставки за армията от някои данъци и митнически такси – като един от търсените варианти за резерви в бюджета за отбраната догодина. Това съобщи депутатът от движението Янко Янков, който е и заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана.

На съвместно заседание ръководството и парламентарната група на ДПС обсъди проектобюджета за 2007 година.

По отношение на бюджета за отбраната Янко Янков коментира, че има намаляване в проценти на средствата, предвидени за тази година спрямо брутния вътрешен продукт, но като абсолютна стойност той нараства със 75 млн. лева. Тепърва въпросът ще бъде обсъждан в парламентарната комисия по отбрана с участието на военния министър Веселин Близнаков и министъра на финансите Пламен Орешарски, обясни Янков. Той добави, че ще се търси отговор на въпроса колко недостатъчен е предвиденият за Министерството на отбраната бюджет и дали в някои области недостигът ще се окаже фатален.

Виждаме резервите в две посоки – чрез управленски действия на Министерството на отбраната и чрез нормативни действия, свързани с освобождаването на армията от определени данъци и такси, които трябва да се решават за всеки конкретен случай, свързан с бюджетно финансиране, каза Янко Янков.

По-късно пред Дарик Янков уточни, че е поставил въпроса за освобождаването от такси и налози на доставки за армията на финансовия министър още при обсъждането на бюджета за тази година и тогава Пламен Орешарски е изразил принципно съгласие. Това може да стане за доставки на техника, консумативи или боеприпаси за армията, обясни още депутатът.

Заместник-председателят на „Движение за права и свободи” Йордан Цонев съобщи, че ДПС е възложило на министрите си да направят подробен анализ дали предвидените средства в бюджетите на техните ведомства ще са достатъчни за реализиране на заложените приоритети. Основните приоритети в икономическата политика на движението са отразени в проектобюджета за догодина, коментира Цонев.