Арестуваните чеченци – хора на Абдула Патаев
Арестуваните чеченци – хора на Абдула Патаев / netinfo

Задържаните днес петима чеченци са близки до застреляния преди години във Варна Абдула Патаев, сочен за един от лидерите на чеченската мафия у нас, научи Дарик. Един от задържаните преди време е бил заподозрян в съпричастност с убийство. Според информация на Дарик групата е работела във Варна и с хора от престъпния бизнес, близки до бившата силова групировка ВИС в морския град.

Задържаните днес са Руслан Гапаев, който се сочи за лидер на групата, братята Андрей и Владимир Бронникови, Дмитрий Курилович и Омар Ирабханов. Към дейността им са съпричастни хора, живеещи в Русия, Украйна Молдова и Армения, както и криминално проявени български граждани. Според неофициална информация задържаните днес са били част от така наречения кръг „Вайнах”, чийто лидер беше застреляния преди години във Варна Абдула Патаев.

Дарик научи, че на територията на морския град задържаните чеченци са работили дълго време с осъден за злоупотреби руски гражданин от чеченски произход Яхия Хашиев. Преди години чеченски граждани бяха заподозрени за стрелбата срещу бизнесдамата Ваня Червенкова на кооперативния пазар във Варна.