Арестуваха журналист от „Новинар”
Арестуваха журналист от „Новинар” / netinfo

Задържан е журналистът от вестник ”Новинар” Ангел Зафиров и фоторепортер на вестника. Зафиров е заявил, че “иска да пробва реакциите на полицията”. За безотговорната провокация ще се търси наказателна отговорност, казаха от МВР.

Около 14.35 часа в Столична дирекция Полиция е постъпил сигнал за изоставен кашон на метростанция №1, до “Булбанк”. Веднага са предприети всички действия за евакуиране на гражданите и отцепване на района. Пристигнали са дежурни следствено-оперативни групи и екип на ДОТИ-МВР. Междувременно на мястото се появил Зафиров, който се представил за журналист от столичен вестник и заявил, че кашонът е оставен от него. Помолен да го отвори, той първоначално отказал. След това се установило, че вътре са подредени бутилки с надписи “тринитротолуол”, киселина и други – вещества, от които според експерти би могло да се направи самоделно взривно устройство.

Журналистът от "Новинар" обяснил, че иска “да пробва реакциите на полицията”. Той е задържан и е разпитан от полицията. Бутилките веднага са изпратени за експертизи в лаборатория на МВР. Ако се докаже, че те действително съдържат веществата, описани на етикетите, на журналиста ще бъде потърсена наказателна отговорност.

„Тази безотговорна провокация е грубо посегателство на спокойствието и сигурността на гражданите с непредвидими последствия. Ангажирането на толкова сили и средства на полицията, всява излишно безпокойство и струва скъпо на данъкоплатците. За подобни действия от инициаторите ще се търси строга отговорност в рамките на закона”, е официалната позиция на МВР.

В интервю за "Дарик" Мирослав Боршош каза: "Действията на МВР са неадекватни. Не може без причина да се арестува български журналист, докато прави разследване в интерес на българските граждани".