Арестуваха двама варненци за трафик на жени
Арестуваха двама варненци за трафик на жени / снимка: DarikNews

На основание Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от кралски прокурор в Брюксел, днес Варненският окръжен съд задържа под стража Янко Димитров и Красимир Тодоров, осъдени задочно в Белгия за участие в престъпна група, организирала сводничество и трафик на хора в европейската столица, съобщават от пресслужбата на съдебната институция.

В началото на април миналата година  Наказателният съд в Брюксел е осъдил задочно двамата варненци на по 7 години затвор за извършени 5 престъпления в съдебния район на Брюксел и на други места в Кралство Белгия. Двамата са били част от организирана престъпна група, действала в периода между 1-ви декември 2004 до 27 октомври 2006 година. В ЕЗА е посочено, че като използвали различни способи, в това число и принуда, Янко и Красимир склонявали млади жени от различни краища на България да бъдат изведени в Белгия за да проституират. Двамата са поели дейността по международния трафик на жените до столицата на обединена Европа. Там те организирали настаняването им на работа "на витрина", инкасирали заработеното, връщали и отчитали парите във Варна на шефа на групата.

Янко Димитров и Красимир Тодоров са част от престъпната група на Евелин Димов с прякор Иво Джуджето, организирала трафик на жени, склонявани да проституират у нас и в чужбина. През ноември миналата година Варненският апелативен съд присъди общо 38 години затвор на всичките 7 членове на престъпната организация. Най-голямо наказание получи лидерът на групата Иво Джуджето - близо 7 години затвор и 15 000 лв. глоба. Янко и Красимир, заедно с Александър Иванакиев, Митко Панайотов и Димитър Димитров, бяха наказани с по 6 години "лишаване от свобода" и с по 5000 лв. глоба. В настоящия момент по това висящо пред ВКС дело и двамата са с мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 5000 лв. Единственият от групата, който получи наказание под 1 година "лишаване от свобода" и 2500 лв. глоба, бе Тодор Тодоров.

Други новини от Варна