Арестуваха Данчо Пръча при специализирана операция
Арестуваха Данчо Пръча при специализирана операция / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Емблематичният за Врачанския регион Йордан Тонов - Данчо Пръча, е бил задържан при специализирана полицейска операция „Пръча” на ГДБОП и ОД МВР-Враца. Това съобщи за Агенция „Фокус” Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи. По думите му - службите са работили по информация за подготовка за купуване на неистински парични знаци с номинал от банкноти по 50 евро.

„Във вчерашния ден късно следобед на 37-ми километър на бензиностанция „Лукойл” близо до Ботевград в момент на предаването на 88 броя неистински парични знаци с номинал по 50 евро бяха задържани трима души. Това са 49-годишният Сергей, известен на МВР с криминални регистрации за кражби и побои; 61-годишният Емил, криминално проявен, осъждан в Италия, и Данчо Пръча, който е управлявал моторното превозно средство. Той е една от емблематичните фигури на Врачанския регион, занимавал се е с разпространение на наркотици, сводничество, рекет и изнудване, има многобройни висящи дела”, съобщи министър Цветанов.

Вчера и днес продължават процесуално-следствените действия на адреси. На 19 октомври предстои разглеждане на делото му на втора инстанция.

В момента Пръча има една десетгодишна присъда, постановена от Врачански окръжен съд. На 27 декември 2011 г. Врачанският окръжен съд осъди на 10 години затвор Йордан Тонов за организиране на престъпна група за притежание и разпространение на наркотични вещества. От 2002 до март 2007 г. Тонов е ръководел групата, съвместно с Димитър Желязков - Митьо Очите, а след това, до задържането му на 14 октомври 2008 г. - сам, тъй като Очите вече е бил зад решетките.

От април 2011 г. мярката му за неотклонение е била променена от „задържане под стража” в „домашен арест” и впоследствие - в „парична гаранция” 10 000 лева.