Арести заради удавници при трафик по Дунава
Арести заради удавници при трафик по Дунава / Sofia Photo Agency, архив

Двама мъже са заловени за опита за нелегално превозване през река Дунав на група иракски граждани, при което се удавиха двама мъже и четири деца. Окръжната прокуратура в Монтана разследва смъртта на чужденците, съобщиха от Апелативната прокуратура в София.

На 8 септември през нощта каналджии натоварили на лодка между крайдунавските села Добридол и Арчар десет мъже, жени и деца, за да ги прехвърлят през реката в Румъния. Край остров Добрина обаче лодката се обърнала и шестима от преселниците изчезнали в реката. До острова се добрали само двама мъже и две жени, четирите им деца обаче потънали в Дунав.

Мигранти се удавиха в Дунав

Случаят бе пазен в тайна от официалните власти четири дни. След първите публикации на 12 септември от държавните институции обявиха, че не са имали достатъчно информация, за да са сигурни, че е имало удавени хора. Мълчали няколко дни, за да изяснят подробности около трагедията, посочва "Труд".

В следващите дни по течението на Дунав бяха открити телата на двама мъже и две от удавените деца. В Окръжната прокуратура в Монтана бе образувано досъдебно производство за смъртта на шестимата иракчани.

След проведено разследване Гранична полиция е установила, че в опита за нелегално превозване през Дунав на преселниците са замесени Асен Кирилов от Видин и Евгени Илиев от село Буковец.

Кирилов е организирал транспорта и е привлякъл за помощник Илиев като му е обещал пари. Двамата трябвало да приютят иракчаните, а след това с лодки да ги прехвърлят в Румъния. Според обясненията на оцелелите иракчани каналджиите в трагичната нощ са били двама с маски и когато лодката се обърнала, единият от трафикантите избягал с лодката на другия.

Откриха тяло на дете в Дунав, загиналите мигранти вече са четирима

Асен Кирилов и Евгени Илиев са привлечени към отговорност за опит незаконно да преведат с лодка през границата на страната група от чужди граждани, сред които и четири деца на възраст между 5 и 11 години. По искане от Окръжна прокуратура-Монтана на Кирилов е наложена мярка "здържане под стража", която е потвърдена от Софийски апелативен съд. Другият обвиняем Евгени Илиев е с мярка за неотклонение "подписка". Кирилов и Илиев се разследват и за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната.