Арабин снайперист арестуван преди визитата на Буш у нас
Арабин снайперист арестуван преди визитата на Буш у нас / netinfo
Арабски снайперист от ислямистка групировка е бил задържан в София преди пристигането на американския президент Джордж Буш, съобщиха от МВР. По други два сигнала са задържани още четирима души.

Американските агенти на Сикрет Сървис са знаели за сигналите за заплахи към президент Джордж Буш. От МВР не съобщиха от коя ислямистка група е бил задържаният арабски снайперист, нито как той е влязъл в страната.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков припомни, че за охраната на Буш са се грижели 3500 служители на МВР, като 1000 от тях са командированите полицаи, а 550 – командированите жандармеристи и целият състав на Националната служба за охрана.

При такива визити в други страни по света е предвидена охрана между 7 и 14 хиляди души. Част от мерките по охраната са предвиждали и проверка на няколкостотин обекта, в които е имало химически вещества. Проверени са и около 600 души, които имат оръжие.

Над 200 са чужденците в София от рискови държави, които са били проверени, като само двама от тях са били без право да пребивават у нас.

В периода 9-10 юни престъпността е намаляла, като в София са станали само 16 престъпления.