Аптеките не изпълняват рецепти по НЗОК заради проблеми със софтуера
Аптеките не изпълняват рецепти по НЗОК заради проблеми със софтуера / снимка: DarikNews
Аптеките не изпълняват рецепти по касата
20010
Аптеките не изпълняват рецепти по касата
  • Аптеките не изпълняват рецепти по касата

Аптеките в цялата страна от сутринта не изпълняват рецепти по Националната здравноосигурителна каса. Причината е, че не е готова софтуерната програма, по която фармацевти и лекари виждат кои лекарства влизат в списъка и кои не.

Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доктор Любомир Киров обясни за Дарик, че някои от фирмите, които изработват софтуера, вече са го инсталирали в кабинетите на джипитата.

Проверка на Дарик показа, че в София аптеките все още не са получили необходимия софтуер. От здравната каса преди месец предупредиха, че комисията по позитивен лекарствен списък се бави с изготвянето му и това може да забави процедурата. По думите на доктор Киров, касата е имала два дни да изготви софтуера.

"Не можем да работим, защото изчакваме софтуера от софтуерните фирми, тъй като касата е закъсняла с изискванията към тези фирми. Не работим, защото още не се знае дали новият софтуер е влязъл в компютрите ни", обясниха аптекари.

"Няма хора, които да сме върнали, защото и лекарите още не изписват рецепти, малко са лекарите, които имат софтуер, за да могат да изписват", обясни един фармацевт, а друг обясни, че е върнал хора с животоспасяващи или скъпоструващи лекарства. 

От пресцентъра на здравната каса обясниха за Дарик, че фармацевтите могат да изпълняват рецепти по каса и сега, а след като софтуерът им бъде настроен, ще попълнят продадените медикаменти. Информация за това кои лекарства влизат в списъка могат да получат от софтуерната компания, с която работят. От касата увериха, че скоро всички аптеки ще настроят софтуера си.