Аню Ангелов иска отзоваване на военните аташета с досиета
Аню Ангелов иска отзоваване на военните аташета с досиета / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ангелов иска отзоваване на военните аташета с досиета
37458
Ангелов иска отзоваване на военните аташета с досиета
Ангелов иска отзоваване на военните аташета с досиета
  • Ангелов иска отзоваване на военните аташета с досиета
  • Ангелов иска отзоваване на военните аташета с досиета

Министър Аню Ангелов ще поиска отзоваване на всички военни аташета, които бъдат огласени от комисията по досиетата, че са били сътрудници или агенти на Държавна сигурност. Ръководителите в администрацията на министерството на отбраната, за които се окаже, че също са свързани с тайните комунистически служби, засега няма да бъдат уволнявани.

Очаква се днес комисията по досиетата да обяви резултатите от планираната проверка за структурите на военното министерство.

„Това е нашата политика по този въпрос. В унисон с решението на правителството, всички военни аташета, които официално представят Министерството на отбраната и Българската армия в страните извън България, ще бъдат отзовани. Ако излязат в списъка техните имена, те ще бъдат отзовани”, заяви министърът на отбраната.

„Останалите, ако имаме такива, които в момента са на работа, и изпълняват задължения като началник на сектор, началник на отдел и директор, при тях нашата политика ще бъде по отношение на това към всички да се постъпи по един и същи начин. Т.е. няма да има изборност в това отношение - кой какъв е, колко е допринесъл, и как е работил. И за в бъдеще за всички конкурси за тези длъжности ще изискваме предварително подписване на декларация за съгласие за проверка за принадлежност към тези структури. Съобразно тази проверка ще взимаме конкретно решение”, уточни военният министър.

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия оповести днес имената на 155 души от Министерството на отбраната, сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Проверени са 928 лица. Десет лица не подлежат на проверка.