Антоний Гълъбов: Нарушено е равенството пред закона
Антоний Гълъбов: Нарушено е равенството пред закона / снимка: БГНЕС

Информацията, която имаме до момента, ясно показва, че очакванията ни няма да се осъществят. Българското общество е отровено от лъжи и затова се държи като отровен човек. Това каза в предаването “Кой говори” на Дарик радио социологът Антоний Гълъбов. Чрез тази криза и създаването на звено, което да отговаря за усвояването на еврофондовете, управляващата коалиция ще пренареди балансите си по отношение на достъп на отделните участници в нея до възможното еврофинансиране.

Няма такова нещо като Политически съвет на управляващата коалиция, няма такъв орган, допълни още Гълъбов. Според него естественото място за обсъждане на подобни неща, свързани с изпълнителната власт, е Министерски съвет. Той посочи, че затова има вицепремиери от управляващите политически формации. Коалицията е кланов тип съюз, това не е състояние на държавност, в което Народното събрание и Министерски съвет са логичните институции, ангажирани с вземането на решения. Ние се намираме в олигархия в момента, а това не е група от хора, а това е система, в която богатите управляват. Нарушено е равенството пред закона. Ако има равенство пред закона, тогава има шанс да управляват не само богатите, анализира ситуацията в страната социологът.

Според статистиката доверието в настоящия кабинет е под 15%, а правителството на Жан Виденов е имало 16% подкрепа след оставката. Това, според Гълъбов, би означавало, че дори и да оцелее правителството на Сергей Станишев, то не би могло да извърши някаква ефективна реформа. Според него скандално е, че цялата държава се занимава със случващото се в една партия.