Антимафиотите не предполагали колко подготвени са похитителите на Бончева
Антимафиотите не предполагали колко подготвени са похитителите на Бончева / cнимкa: Sofia Photo Agency

При полицейски операции по освобождаване на заложници по правило се използват честоти, които са различни от тези на мобилните телефони, за да не бъдат засечени от похитителите, съобщиха пред Дарик запознати. Източници твърдят, че похитителите са успели да отвлекат Камелия Бончева, тъй като антимафиотите вероятно не са предполагали подобни действия. Групата за задържания на ГДБОП е била далеч и заради това не е реагирала адекватно.

При подобни операции най-често се слага датчик в парите или в човека, който ги предава и се следи сигнала с GPS, обясниха пред Дарик експерти. Вероятно похитителите са знаели и затова изчистили периметъра и заглушили сигнала. По този начин те са прекъснали връзката между Бончева и следващите я полицаи. Отделно от това са били засечени и мобилните телефони на полицаите чрез устройство, което хваща сигнал в радиус от около пет километра. Официално с такива устройства разполагат само държавни служби като НСО и МВР.

Подобни системи обаче притежават повечето от охранителите на големите престъпни босове у нас. Освен това вероятно групата за задържания на ГДБОП е останала назад тъй като полицаите не са предполагали, че похитителите ще реагират по този начин и ще отвлекат съпругата на Ангел Бончев. Една от версиите твърди, че човек от ДОИ е видял автомобила, в който е качена отвлечената жена. От МВР официално отказват да потвърдят тази информация.