Ангелов: Президентът да се разбере с МС за назначението на Гагашев
Ангелов: Президентът да се разбере с МС за назначението на Гагашев / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Ангелов: Президентът да се разбере с МС за назначението на Гагашев
33187
Ангелов: Президентът да се разбере с МС за назначението на Гагашев
  • Ангелов: Президентът да се разбере с МС за назначението на Гагашев

Увеличението на парите за армията в проектобюджета за следващата година с около 10 процента е имагинерно, заяви в предаването „Седмицата" на Дарик министърът на отбраната Аню Ангелов. Министърът посочи, че бюджет 2010 е намален с около 40 на сто спрямо 2009-а.

90 млн. лева от бюджета на армията, който е около 990 млн. лева, са само парите, които отиват за издръжката на Военомедицинска академия. Според разчетите само около 10% от пациентите там са служители на армията, посочи още министър Ангелов.

Той допълни, че съкращенията в армията продължават. „В Щабът на отбраната ще работят хора, които трябва да са 2,5% от състава на армията", уточни той. В момента имаме 32-ма генерали. Планира се намаляване на броя им с около 20 на сто, каза още Ангелов. 

Президентът трябва да се разбере с МС по въпроса с назначаването на комодор Валентин Гагашев за шеф на военното разузнаване, допълни министърът на отбраната. Трябва да има категорично становище на президента, посочи Ангелов и допълни: „Въпросът е, че има официално предложение на МС за издаване на укази има пълно мълчание по отношение на административен отговор. Т.е. няма фактически отговор на това предложение на Министерски съвет. Има изказани становища, но отговор няма. Това означава, че в момента се намираме в една ситуация, в която нищо не се движи".