Костадин Ангелов
Костадин Ангелов / БГНЕС
Депутатите ще получат цялата информация по договорите, ваксинирането ще бъде доброволно и безплатно
Народното събрание ще получи цялата информация по договорите за ваксините, които България ще купи, след като бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Това заяви в парламента здравният министър Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Той напомни, че към момента нито една от няколкото ваксини, за които има предварителни споразумения с държавите от ЕС, сред които и България, не е получила одобрение. Предварителните споразумения обаче ни дават възможност после наравно с всички останали да ги получим, веднага когато бъдат регистрирани.

"Към момента няма ваксина, която да е преминала всички фази на изпитване", подчерта Костадин Ангелов.

Разработват се правила, по които ще се проведе ваксинирането на територията на страната и определен механизъм за обхват на рисковите групи.

"Всички видове ваксини ще се прилагат на територията на България безплатно и доброволно за всички български граждани", категоричен беше министърът на здравеопазването.

"Не мога да се съглася, че здравната система се срива. За последните три денонощия излекуваните са съответно - 1876, 2518, 2255", цитира той цифрите. "Здравната система работи и дава този резултат", опонира Ангелов на критики на опозицията отляво.

"Държа смело и най-отговорно да подчертая, че случващото се в България по нищо не се отличава от случващото се в другите страни. Много ми е трудно да възприема загриженост и разбиране тогава, когато в залата имаше хора, които не носеха маски, не спазваха мерките, които отричаха едва ли не, че маската не пази, вирусите преминават през нея. Тогава, когато от тази висока парламентарна трибуна ние внасяме съмнение, то ние разколебаваме гражданите и резултатът е влошената епидемична обстановка", заяви здравният министър в отговор на социалистите.