Ангел Бончев щял да полудее, мислел, че ще го убият
Ангел Бончев щял да полудее, мислел, че ще го убият / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Имаше период, в който имах чувството, че ще полудея. Това каза бившият изпълнителен директор на ПФК „Литекс”, който даде показанията си пред Софийски градски съд по делото срещу групата на „Наглите”.

50-дневният престой на Ангел Бончев е бил изпълнен с невероятен ужас, стана ясно от неговия разказ през съда. Двата му пръста са били отрязани в два последователни дни. Първо му отрязали кутрето на лявата ръка, при това с клещи. За да се бори с болката му оставили само течен аналгин. Той изпил няколкото ампули през вечерта, за да облекчи болката. На следващия ден отрязали и част от безименния му пръст по същия начин. Когато правели своеобразната жестока операция, похитителите му били с гръб към него и ръцете му били на гърба. Били трима-четирима, а един стоял на врата на мазето, в което го държали. Пръстите му отрязали на 17-ия или 18-ия ден от престоя му в плен.

В дните по-нататък Бончев се молел за хапчета за сън, защото от болки не можел да спи. Призна пред съда, че четири дни преди да го отвлекат е бил на операция в „Пирогов”, имал и дренаж на раната от нея, която била открита. При отвличането обаче всички превръзки паднали. Така, за да затвори раната, която била на таза му, той уринирал на мястото където седял. Цялата тази болка го довела почти до лудост. Той дори скъсал веднъж и белезниците, с които е бил окован.

Ангел Бончев бе отвлечен на 21 май 2008 г., докато паркира колата си. От бус със синя лампа излезли маскирани, които викали „Полиция”. Държали го в една от „къщата на ужасите” в Бистрица и то в мазе. След като слязъл от колата го завели до къщата „бос”. Ужасяващи били първите 4-5 дни, в които дори бил окован. Стоял с белезници на ръцете, които били вързани отзад, имал и качулка на главата. През цялото това време, Бончев не говорил с никого, не чувал и похитителите да говорят помежду си. Когато пък заговаряли по-късно шепнели. Сложили му и тапи на ушите и така главата му започнала да бучи, тъй като трябвало да ги носи през цялото време.

"Аз мислех, че ще ме убиват. Не вярвах, не намирах причина да ме похитят", каза днес в съда Ангел Бончев. След първите пет дни обстановката в мазето се попроменила. Донесли малка химическа тоалетна, спал обаче на пале, което му било малко и бил свит през цялото време, за възглавница имал чувал с дрехи. По това време един от похитителите му прошепнал, че става въпрос за пари. Поискали му телефон на Гриша Ганчев, на който обаче той не отговарял. Тъй като Ганчев не давал пари за откупа, на по-късен етап похитителите казали на Бончев: „Тоя твоя е голям катил!”. Вторият номер, който Бончев дал бил на шофьора му. С него обаче похитителите явно не намерили общ език и казали на Бончев, че „с този не може да се комуникира”.

Последният телефон, който ексшефа на „Литекс” дал, бил този на съпругата си Камелия. Тя събрала 397 000 евро, които му осигурили свободата. Похитители обаче пуснаха него, но отвлякоха нея, докато предава подкупа.

След него показания даде и съпругата му Камелия Бончева. Тя разказа, че 15 дни след отвличането му, тя получила SMS, в който се е искал телефона на шофьора на Бончев и телефона на Гриша Ганчев. На 9-ти юли Бончева получила указания как да предаде парите. Трябвало да тръгне по пътя за Костинброд, след това със SMS е получила информация да тръгне по пътя за Филиповци и на крайпътен знак според указанията е трябвало да има СИМ-карта. След това е получила нареждане да тръгне към Дупница и да спре в бензиностанция, за да си купи нещо. Според указанията е трябвало да завие надясно, да си занули километража и да кара 5 км направо. Там я чакал голям джип с надпис „Полиция”. От колата излезли маскирани лица, които я похитили. Оказало се, че в чантата си Бончева имала GPS, даден й преди това от полицията.

„Неизвестността убива, не пожелавам това да се случи на никого”, каза пред съда Камелия Бончева, също жертва на групата за отвличания. Тя си спомни, че е била държана във влажно помещение с размери 4 на 7 метра. Отляво на помещението е имало стелажи по цялата стена. На двора е имало крушово дърво, като похитителите са й давали да се храни с плодовете му. След освобождаването си, Бончева е ходила да разпознава къща в столичния квартал „Бистрица”. Според нея, къщата е същата, като тази, в която е била държана в плен, защото е видяла стелажите и дървото.

В помещението е имало дневна светлина и тя видяла левия профил на един от похитителите. След освобождаването си, Бончева е присъствала на разпознаване на 5-6 лица, като според нея единият от тях съответства на видения похитител. Според Бончева лицата, които са я пазили, са били и в джипа по време на отвличането й.

На Ангел Бончев му се налага да събере още пари. Свободата на Камелия струвала 157 000 евро, които Бончев дари на Фондация „Утре за всеки”. Така свободата на семейството е излязла над половин милион евро. Вечерта преди да освободят Бончев обаче, похитителите му връчили бутилка водка и му казали да пие колкото може. Така бившият футболен бос изпил около 400 грама. Казали му да събира пари, защото ще му трябват 2 млн. евро, дали телефон с предплатена карта и го пуснали. Когато по-късно полицията отново го завела до къщата, той я познал. Казал, че е сигурен на 100%, че там е държан.

Пред съдебната зала Ангел Бончев допусна, че има замесени полицаи в отвличанията. „Според вас тези грешки, които се допуснаха със съпругата ми. Този случай е прецедент - да отвлекат човека, който носи парите”, с тези думи Бончев отговори на въпроса дали има замесени полицаи. Бившият изпълнителен директор на ПФК „Литекс” каза, че имало списък и със следващи хора за отвличане и това били хора с възможности. Според него парите за откупа на съпругата му трябвало да бъдат дарени, тъй като сумата била малка и той предполага, че похитителите не са искали да рискуват. Ангел Бончев бе категоричен, че обвинените в залата са изпълнителите на отвличанията, но не и организаторът. „За мен главата на „Октопода” е на свобода”, каза Бончев. (източник: БГНЕС, Агенция „Фокус”)