Андрей Кехайов: Легитимен съм и не ме бойкотират
Андрей Кехайов: Легитимен съм и не ме бойкотират / netinfo

Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) е легитимно и никой не е бойкотирал организираната от него национална среща за финансирането на специализираната извънболничната помощ, заяви при откриването й председателят на съсловната организация д-р Андрей Кехайов.

Той оспори твърденията на главния секретар на пловдивската колегия Златко Илиев, че 22 колегии от страната са отказали участие в днешния форум заради опитите на ръководството, чийто мандат изтече преди половин година, да се легитимира като законно с подобни прояви. В националната среща участват 100 управители на ДКЦ-та и медицински центрове от 20 региона, твърди Кехайов, макар да призна, че от доста региони има по един представител.

Той бе категоричен, че не съществува въпрос за легитимност на ръководството на БЛС, а има опити за оспорването й от „политически зависими лекари".

22 лева за първичен преглед, вместо отпусканите сега от Здравната каса 14.50 лева искат от следващата година специалистите в извънболничната помощ. Според изчисленията им, за покриване на пакета дейности са необходими поне 226 млн. лева. Не е работа на някои депутати от БСП да се занимават с независимата лекарска професия и да правят поправки в Закона за съсловните организации, каза Андрей Кехайов в отговор на въпрос какво ще се дискутира в точката от дневния ред за политическа ненамеса в работата на БЛС. „Тази точка означава, че държавата трябва да обърне внимание на обществените събития и гражданите, а не да се занимават с свободната лекарска професия и организацията на лекарите”, каза Кехайов.