Американецът, който учи света на българска история
Американецът, който учи света на българска история / Thinkstock/Getty Images

Българското знаме е първото, което виждате, когато влезете в дома на Ерик Холзи. Кога този млад американец за първи път е чул за държавата България?

„Интересна история. Моето първо гадже, когато бях в гимназията, беше американка, която е живеела в България 3 години, защото майка й работила в НАТО. Тя ми разказа много неща за България - къде се намира, какъв е животът там, разказва бТВ. Подари ми и една книга за Коледа - българска история, животът на цар Борис III. Беше много, много интересно!", разказва той.

В Стар Бешенов пазят езика, традициите и българското си самосъзнание

Днес копие на „История славянобългарска" е една от най-ценните за Ерик книги. За пръв път идва у нас преди 7 години - като студент по политология в американския университет в Благоевград. Любовта към страната ни е от пръв поглед и малко по-късно Ерик заживява тук.

„Имам много добър живот тук, имам шансове да правя много неща, имам приятели - имам всичко. Беше много лесен избор за мен - да живея в България. И сега, след 4 години мисля, че решението беше правилно", допълва американецът.

Работи като бизнес представител, но най-голямата му страст са историческите подкастове, в които Ерик представя цялата българска история по любопитен и различен начин. Според него на английски няма много добри книги и ресурси по темата. Той смята, че седемте години изучаване на дати, имена и събития в университета са му дали познания, по-добри от тези на доста българи. Не вижда себе си като учител по история - основно заради ниските заплати.