Алфа рисърч: ГЕРБ настига БСП
Алфа рисърч: ГЕРБ настига БСП / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Сближаване на електоралните позиции на БСП и ГЕРБ след период на по-ясно изразено преимущество за управляващите (17,9% за БСП и 17,1% за ГЕРБ), сочи социологическо проучване на Алфа рисърч.

Тримесечните усилия на БСП да съхрани правителството в условията на непрекъснати протести, изглежда водят до изчерпване на мобилизационния й потенциал и тя вече е достигнала своя таван. ГЕРБ, от своя страна, след обратното си влизане в парламента и активизирането си, възвръща част от оттеглилата се от него периферия. Тепърва обаче ще стане ясно дали това е траен процес. ДПС (6,1%) и Реформаторският блок (7%) са другите две сигурни парламентарни партии, ако изборите бяха днес.

Регулярното проучване на агенция Алфа Рисърч на обществено-политическите нагласи в страната е реализирано в периода 19-25 септември 2013 г. Изследването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е по метода на пряко стандартизирано интервю сред стратифицирана по тип населено място извадка от 1010 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Едва 23 на сто се доверяват на правителството, а 28% - на премиера Орешарски, показват още резултатите от проучването. Рейтингът на Народното sъбрание спада до критичните 11%. За последните пет парламента няма друг случай на толкова нисък начален старт и толкова слабо сцепление между политически елит и граждани.

Анализът на обществените нагласи показва и слаба подкрепа за основните политики на правителството. Дори относително най-одобряваната - социалната - се посреща с 30% одобрение и 48% неодобрение. Оценките за кадровата политика, борбата с корупцията и монополите са в рамките на критичните 12 на сто подкрепа, здравеопазването и еврофондовете - 15 на сто. Липсата на обществено доверие прави много трудни действията на правителството, тъй като поставя под въпрос водените политики, дори и в тях да има разумно стъпки, обобщават експертите.

Алфа рисърч ГЕРБ настига БСП
netinfo

В условията на криза на институциите и политиките преобладаващата част от гражданите живеят с усещането не за стабилизация, а за неизбежни предсрочни избори. Едва 23% смятат, че правителството трябва да управлява до края на мандата, а 76% - че е нужен предсрочен вот. От тях 37% настояват за провеждането им до няколко месеца, а други 39% заедно с европейските.

Доверието в лидерите на основните политически сили показва сходна тенденция. Положителното отношение към Бойко Борисов е 28%, към Сергей Станишев - 25%, Лютви Местан - 14% и Волен Сидеров - 5%. С одобрение сред левите избиратели се ползва и Георги Първанов, а сред десните - Росен Плевнелиев и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Преобладаващо положително е отношението към еврокомисаря Кристалина Георгиева и омбудсмана Константин Пенчев.