/ / iStock/Getty Images
Три четвърти от българските домакинства изпитват затруднения и се стараят да намаляват консумацията на ток, за да смекчат ценовия шок върху семейните
си бюджети в ситуацията на енергийна криза и увеличение цените на електроенергията.

Това показва изследване на "Алфа Рисърч" , проведено на 31 януари за предаването "Референдум" на БНТ. Реализирано е сред панелна извадка от 403 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по телефона.

Оценките за усилията на държавата за овладяване на кризата остават критични, а очакванията за влиянието на напрежението между Русия и Украйна - песимистични, посочват анализаторите.

Болниците искат спешна помощ, за да си платят сметките за ток и газ

Неяснотата около причините за сериозния ръст на цените допълнително съдейства за тази критичност, тъй като не позволява на хората да направят реална оценка, дали правителството действа в правилната посока, или не, се сред изводите от експресното допитване.

Алфа Рисърч
„Алфа Рисърч“


Попитани какви мерки за намаляване на разходите за електроенергия предприемат в своето домакинство, 48,7 на сто отговарят, че ползват по-малко ток. 38 процента от хората пренасочват част от потреблението към нощната тарифа, 28 процента от запитаните се насочват към други източници за отопление и енергия, 22 процента пък подменят някои уреди с по-енергийно ефективни. Една четвърт от сънародниците ни не са предприели до момента специални мерки. Причините за това могат да са както невъзможност да се ограничи повече потреблението, така и липсата на такава необходимост (най-вече защото енергийните разходи за отопление не са свързани с електричеството), отбелязват анализаторите.
 

Алфа Рисърч
„Алфа Рисърч“

Противоречиво е мнението за предприетите от държавата мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата, посочват от агенцията. Изцяло позитивна оценка изразяват едва 10 на сто. Доминира нагласата, че се правят отделни неща, но не се използват всички възможности (49 процента). Значим е делът и на най-недоволните и ощетените, според които държавата не предприема мерки (41 процента).

Две министерства търсят средства за високите сметки за ток в студентските общежития

Бъдещ ръст в негативните оценки за ролята на управлението в справянето в енергийната криза може да доведе и до социално напрежение с трудно предвидими ефекти, коментират от "Алфа Рисърч".

Изследването е проведено на 31 януари 2022г. от Алфа Рисърч специално за предаването „Референдум“ на БНТ. Реализирано е сред панелна извадка от 403 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по телефона
БТА