Алекси Стратиев предлага само патрулите на КАТ да могат да проверяват автомобили
Алекси Стратиев предлага само патрулите на КАТ да могат да проверяват автомобили / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Алекси Стратиев предлага само патрулите на КАТ да могат да проверяват автомобили
66821
Алекси Стратиев предлага само патрулите на КАТ да могат да проверяват автомобили
  • Алекси Стратиев предлага само патрулите на КАТ да могат да проверяват автомобили

Корупцията сред полицаите по пътищата няма да се ограничи, ако не се върне старата практика - само служите на КАТ „Пътна полиция" да спират автомобили. Така дългогодишният бивш началник на КАТ Алекси Стратиев коментира решението на вътрешния министър Цветлин Йовчев да спре рутинните проверки на пътя.

По думите на Стратиев възможността всеки един униформен да проверява автомобилите по пътищата увеличава корупционните практики.

В интервю за „24 часа" вътрешният министър Цветлин Йовчев заявява, че според нова инструкция за контрола на пътното движение автомобили ще се спират само при четири казуса: при видимо нарушение на водача, при неправилно превозване на опасен товар, когато поведението на шофьора и движението на автомобила пораждат съмнения за употреба на алкохол или упойващи вещества и четвъртият - при данни, че водачът е участвал в катастрофа. Наредбата ще важи за всички автопатрули на КАТ и Охранителна полиция.

Йовчев казва, че вече дори за превишена скорост рядко ще се спират колите, защото с новите средства за контрол водачите просто могат да получат глобата по пощата.

Според бившия шеф на КАТ Алекси Стратиев обаче това няма да създаде необходимата ефективност за ограничаване на корупцията сред полицаите на пътя. Според него трябва да се върне старата практика - единствено патрулите на КАТ да могат да проверяват автомобили: „Да, действително има корупция. Ако погледнем статистиката и нейното проявление, тя се прояви най-вече, когато се разреши на всички униформени полицаи да извършват пътен контрол. Нещо, което според мен е грешка. Би трябвало да има само „Пътна полиция", която да осъществява такъв контрол, защото в противен случай се губи лицето на полицая, който спира. Всеки полицай, който застане на пътя, може да ви спре и независимо дали е компетентен или не да вземе някакво отношение към вас - правомерно или неправомерно".

По думите на Стратиев е нужно и да се въведе повече технически контрол върху работата на пътните полицаи, не само камери за скоростта, но и уреди за наблюдение в автопатрулите, които да следят работата на служителите на реда: „Самият контрол на човек от човека не е ефективен, както самоконтролът, който си налага служителят, когато работи с технически средства".