Алексей Петров се появи в съда с рани по носа, остава в ареста
Алексей Петров се появи в съда с рани по носа, остава в ареста / снимка: БГНЕС
Алексей Петров се появи в съда с рани по носа, остава в ареста
32658
Алексей Петров се появи в съда с рани по носа, остава в ареста
  • Алексей Петров се появи в съда с рани по носа, остава в ареста

Прокуратурата незаконно е разделила материалите по разследването срещу Алексей Петров. Такова заключение направи Софийският апелативен съд по време на заседание по мярката за неотклонение на бившия сътрудник на ДАНС. Това означава, че отделните обвинения срещу Петров за ръководене на престъпна група, занимаваща се с рекет и изнудвания, отпадат. Петров обаче все още остава в ареста по обвиненията за лидерство на групата „Октопод", която беше разбита при мащабна полицейска акция през февруари т.г.

След като новите обвинения срещу Петров бяха определени за незаконни, това означава, че бившата барета е разследван единствено по първоначалните, повдигнати през февруари, които формират първото дело „Октопод". Те включват склоняване към проституция, източване на комбината „Кремиковци" и други финансови престъпления. Това означава, че миналата седмица заседанието на първоистанционния софийски градски съд е било без никакво правно значение и изходът от него не се взима под внимание. Ето какво каза адвокатът на Трактора Ина Лулчева:

„В крайна сметка от едно незаконосъобразно поведение на прокуратурата е създаден един абсолютен хаос по делото, който ние се опитахме да изясним, сигнализирайки Апелативна прокуратура точно с този проблем. Беше ни казано, че не сме прави и се доведе до там, че по настоящем съдът отказа да разгледа една жалба, тъй като прие, че не е компетентен, тъй като делото не е при него".

От държавното обвинение изказаха мнение, че случаят с разделянето на делата ще бъде проверен. „Доказателствата по делото по никакъв начин не са опорочени, намалели. Те продължават да бъдат налични. Когато делото е голямо, материалите са много, винаги съществува опасност някъде нещо съответния прокурор да обърка или да пропусне, или да не види. Няма човек, който работейки да не бърка", каза говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова.

Алексей Петров се яви в съда днес с превързана ръка и рани по носа. Неговият адвокат Ина Лулчева съобщи, че той е припаднал в ареста, при което се е наранил. Самият Петров е подписал декларация, съгласно която травмите му са в следствие на припадък. В същото време обаче стана ясно, че прокуратурата разследва сигнал за възможна разправа с Петров в ареста. По думите на адвокат Лулчева сигналът е бил подаден от друг арестант.

Към делото беше приложена и медицинска справка, от която става ясно, че на бившата барета неотложно трябва да бъде извършена операция на бедрото поради мускулна атрофия.