Алексей Петров поръчал убийството на Гриша Ганчев, призна свидетел по делото Наглите
Алексей Петров поръчал убийството на Гриша Ганчев, призна свидетел по делото Наглите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бивш служител на НСО трябвало да ликвидира Гриша Ганчев
50907
Бивш служител на НСО трябвало да ликвидира Гриша Ганчев
  • Бивш служител на НСО трябвало да ликвидира Гриша Ганчев

Свидетел по делото "Октопод" не помогна на прокуратурата по друг знаков процес - този срещу групата, обвинена в извършването на знаковите отвличания у нас през последните години, по-известна като "Наглите".

Очакванията бившият служител на НСО Пламен Устинов да обясни как Алексей Петров е поръчал отвличането на бившия президент на футболен клуб "Литекс" Ангел Бончев не се сбъднаха.

В предишни медийни изяви Устинов беше казал, че има пряка връзка между отвличането на Бончев и бившата барета, защото Алексей Петров целял притискането на неговия шеф и приятел Гриша Ганчев, който трябвало да бъде ликвидиран

Устинов обясни, че през 2008 г. Петров му е обещал 170 000 евро, за да убие Гриша Ганчев. Той обаче се разколебал и решил да не изпълнява мократа поръчка. Свидетелят предупредил Ганчев за намеренията на Петров, а после поискал повторна среща с него, за да подсигури безопасността си, но не успял да се свърже с него. Бившият гард не могъл да осъществи контакт и с дясната ръка на Ганчев по онова време - Ангел Бончев, и затова решил да разговаря с баща му. Пред съда обаче свидетелят отрече да е предупреждавал за предстоящо отвличане на Бончев пред баща му, въпреки че подобна информация беше изнесена в медиите преди време.

Пламен Устинов уверено свързваше Трактора с отвличането на Бончев, но пред съда отрече да знае нещо по случая. Устинов обаче добави, че е получавал от бившата барета и поръчка относно ключовия свидетел по делото "Октопод" Валентин Шотев, но отказа да уточни каква е била тя.

В крайна сметка съдът заключи, че свидетелят не е казал конкретно, че президентът на "Литекс" е бил отвлечен по заръка на Алексей Петров, а е изразил предположения и отказа повторен разпит на Бончев и баща му.

Процесът "Наглите" навлезе във финалната си част, а подсъдимите дадоха обяснения.

Предстои до края на месеца да започнат и заключителните пледоарии по процеса.

Ивайло Евтимов, Прокопий Прокопиев, Даниел Димитров, Любомир Димитров, братята Радослав и Митко Лебешковски, Павел Петков, Кирил Кирилов и Цветозар Славчев са подсъдими за 11 отвличания с цел откуп и един опит за отвличане.