Алексей Петров: Аз съм дежурният виновник
Алексей Петров: Аз съм дежурният виновник / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Алексей Петров: Аз съм дежурният виновник
61204
Алексей Петров: Аз съм дежурният виновник
  • Алексей Петров: Аз съм дежурният виновник

Пред цялото общество аз съм дежурният виновник - така Алексей Петров коментира думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че бившата барета е един от разследваните за атентата срещу Златомир Иванов. Петров заяви още, че ако се отнасят с него като експерт, какъвто е бил 20 години, би коментирал документите от папката „Буда". Алексей Петров се яви в Софийския градски съд, който за пореден път отложи делото „Октопод" заради неявяване на единия подсъдим Цеко Йорданов. Последният е със счупено ребро.

Делото „Октопод" е отложено за 6 март. На днешното заседание трябваше да бъдат разпитани треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева и художникът Светлин Русев. Робева не се яви заради служебен ангажимент. Тя е призована по делото заради показанията на Георги Цветанов, който обяви, че е взел пари от Робева, като всеки месец плащал по 2% лихва. Той обясни, че е получил 100 000 долара от нея, за да стане акционер в застрахователната компания на Петров. Неша Робева трябва да обясни пред магистратите какви са били взаимоотношенията й с Алексей Петров и Георги Цветанов.

След заседанието на съда Алексей Петров обяви, че не е запознат с изявленията на премиера Бойко Борисов пред в-к „Преса", че документите от папката „Буда" са изфабрикувани от хора около Алексей Петров. Визирайки подполковник Спас Спасов, одобрил разработката „Буда", Петров коментира: „Недостойно е да се занимаваме с паметта на един честен и достоен офицер".

Алексей Петров беше пуснат от ареста срещу 10 000 лева гаранция с решение на Софийския апелативен в края на миналата година. Той беше няколко месеца в ареста заради показанията на свидетелите Пламен Устинов и Донка Митева, които заявиха, че ги увещавал да променят показанията си.

Според обвинението Алексей Петров, заедно с Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Цеко Йорданов, Кирил Топалов и Янко Попов, е участвал в организирана престъпна група, занимаваща се основно с рекет.