Александър Методиев: Аз съм Сали и съм циганин, това не ме прави престъпник
Александър Методиев: Аз съм Сали и съм циганин, това не ме прави престъпник / снимка: БГНЕС
Александър Методиев: Аз съм Сали и съм циганин, това не ме прави престъпник
65523
Александър Методиев: Аз съм Сали и съм циганин, това не ме прави престъпник
  • Александър Методиев: Аз съм Сали и съм циганин, това не ме прави престъпник

Александър Методиев, известен в Самоков като Бат' Сали, положи клетва като депутат от ДПС в 42-рото Народно събрание. Той зае мястото на Емил Иванов, който беше назначен за областен управител на Софийска област. Името на Александър Методиев беше замесено в два скандала.

Първо, през 2011 година - в схема за купуване на гласове на изборите. Наскоро Бат' Сали беше замесен и в още едни скандал - беше уличен като "шеф на частното енерго" в ромската махала на Самоков, известна като "Седми квартал". Става въпрос за паралелно нелегално събиране на пари за ток, въпреки че къщите не са легални. Малко след като беше избран за депутат Методиев отрече да има нещо общо със случая.

Александър Методиев използва първия си ден като депутат, за да даде някои разяснения за себе си: „Аз съм Сали и съм циганин, и се гордея с произхода си. Но това, че съм черен циганин, не ме прави престъпник. Сали може да бъде законодател".

На няколко пъти депутатът предупреди, че ще съди всеки, който намесва името му в скандала с частното енерго в Самоков или купуването на гласове. Предположи, че причината за атаката е, защото е „някаква личност" и заподозря, че зад нея стои затворник, обслужващ чужди интереси: „Една личност, която има над 25 години лишаване от свобода и излежаване в българските затвори. Мисля, че се казва Ярослав Мишев. Може би е подплатен от някой друг, за да може да ме очерни".

Въпреки че едва сега става депутат, Методиев се похвали, че досега е успял да свърши много за съгражданите си в Самоков. И амбициите му не свършват дотук: „Нямаше канализация, нямаше асфалтиране на улиците. Това всичко се направи през тези години, в които съм бил общински съветник. Бил съм капитан на „Рилски спортист" 12 години, запомнете - циганин да бъде капитан на отбор в такъв провинциален град".

На въпрос дали той ще е българският Барак Обама, Александър Методиев отговори: „Дай, Боже!"