Александър Цветков: Аз съм за СРС-тата за мирни цели
Александър Цветков: Аз съм за СРС-тата за мирни цели / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Александър Цветков: Аз съм за СРС-тата за мирни цели
37580
Александър Цветков: Аз съм за СРС-тата за мирни цели
Александър Цветков: Аз съм за СРС-тата за мирни цели
  • Александър Цветков: Аз съм за СРС-тата за мирни цели
  • Александър Цветков: Аз съм за СРС-тата за мирни цели

СРС-тата са част от възможностите да бъде проверен даден сигнал срещу висш служител, заяви Александър Цветков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. „Но не говорим за подслушване просто така, за да видим дали не прави нещо. Всеки един сигнал трябва да бъде проверен и това е добре за този когото проверяват. Защото непроверения сигнал е опасен в бъдеще”, уточни той.

„Аз поне не съм смутен от съдържанието на това, което се публикува, колкото от факта, че то се публикува. И че има СРС-та, които излизат във вестниците. Нормално е в оперативната работа на един министър, заместник-министър или който и да е човек във властта, да има конфиденциални разговори, да има неща, които не трябва да може да се появят във вестниците. Това е по-смущаващото”, обясни той.

Има ли резултат от проверката от Комисията за регулиране на съобщенията, която подкрепихте, на мобилните оператори за това как се правят подслушвания?

Резултат конкретен от КРС аз още не съм получил, но нямам информация до този момент да са открити някакви нередности и отклонения от тези норми.

Т.е. съмненията, че е правено частно подслушване, използвайки тези оператори, отпада?


Да, на този етап такива съмнения няма. Т.е. това бяха едни хипотези, които се въртяха в публичното пространство. Бяхме длъжни да проверим дали това е възможно или не е възможно. На този етап не се потвърждават такива възможности.

Т.е. всички тези записи, които се пускат, са записи, които са били направени по предвидените в държавата процедури.

Това не мога да твърдя с категоричност, тъй като има съответни служби, които трябва да кажат какъв е произхода на тези записи.

„В много от случаите СРС-тата имат и превантивна дейност. Аз например мога да кажа, че съм за СРС-тата с мирни цели. В Министерство на транспорта много широко използваме технически средства, тип СРС в сферата на шегата, за да направим превенция на корупцията”, обясни още Цветков.

„Действията на служителите се записват и след това подлежат на проверка. Тази превантивна дейност, която могат техническите средства да проверят, е много важна”, категоричен е Цветков. „Трябва да си дадем сметка, че СРС-тата са необходими, защото когато говорим за предпазване от тероризъм, злоупотреби и т.н., превантивната дейност и тази, която не се вижда, и не ограничава свободите на хората, е най-добра”, заяви още транспортният министър. Ограничаване на правата на хората е недопустимо.

На въпрос дали трябва да бъдат забранени торентите, Цветков коментира, че тези сайтове са един от начините за споделяне, начин да се заобиколи закона. „Проблемът с авторските права е водещият в случая. Каквото и да кажем има две противоположни страни. Смятам, че всяко излъчване на филм или музика с комерсиални цели категорично не може да не плаща авторски права. Но когато говорим за размяна между хората на музика или други, не виждам нищо лошо”, заяви Цветков.