Най-добрата българска състезателка Александра Фейгин пропуска Държавното първенство по фигурно пързаляне за всички възрасти заради студените условия в Зимния дворец в София.

От БФ Кънки в последните два месеца постоянно алармират за ниските температури в залата, но досега мерки не са взети.

„С моите треньори решихме да се откажа от това първенство, защото условията стават все по-непоносими и много по-травмоопасни. Знам, че е по-добре да се запазя, отколкото да се впусна на държавно първенство и да се стигне до травма”, каза Фейгин пред NOVA.

"За съжаление, никой не предприема нищо относно това и условията за подготовката ни са почти невъзможни. По този начин пропиляват много таланти и малки дечица, които не могат да издържат на такива условия", написа по-рано Фейгин в профила си в Инстаграм.

При мъжете Александър Златков също няма да участва.

Фигуристката обясни, че преди няколко години в Зимния дворец е имало ремонт. Тогава през първите месеци е било много топло. „От известно време ситуацията се влошава всекидневно. Непоносимо е, карам с пет горнища”, допълни тя.

Управителят на Зимния дворец в София Антон Иванов заяви за БТА, че климатичната инсталация в голямата зала на съоръжението вече работи с половината от капацитета си.

"От по-малко от два месеца съществува проблемът с климатика в залата. От установяването на повредата постоянно се действа по нейното отстраняване. От няколко часа 50 процента от климатичната инсталация работи. До няколко дни, дори може би още от утре, температурата в залата ще се повиши", заяви Иванов.

Той призна, че в голямата зала в момента е хладно, като температурата е под 10 градуса.

Проблемът с инсталацията, обаче, не е попречил на националните състезатели по фигурно пързаляне да тренират нормално, макар и в по-малката тренировъчната зала, която е добре отоплена, тъй като разполага с отделна климатична система.
БТА/NOVA