/ iStock/Getty Images
"Изразено в проценти, 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени
В сиренето на пазара у нас има твърде много вода. Това показват резултатите от последното проучване на Българската национална асоциация "Активни потребители". От тестваните 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%. 

"Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Такъв проблем има от 10 години",  информират от асоциацията. 

"Изразено в проценти, 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени", уточняват от "Активни потребители". Рекордьор е продукт, който съдържа 86,95% вода. "Това е невиждана стойност в българската и световната практика", възмущават се от асоциацията. 

При евтините марки водата е повече, показва проверката на асоциацията. Логично е при по-евтините водата да е повече. При 34 евтини марки (с цена под 14 лева), оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%) са с вода над 70%. При по-скъпите сирена оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.

Имитиращи продукти се предлагат като сирене, е другата установена практика при проучването на "Активни потребители". Общо при 6 селектирани проби е определено съдържание на немлечни мазнини.

"Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността", категорични са от "Активни потребители", като допълват: 

"Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите."

В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите, уточняват от асоциацията, като  допълват: "За да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене".