Ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели 27% от гласовете
Ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели 27% от гласовете / netinfo

Ако парламентарните изборите се провеждаха в началото на май, 27 на сто от пълнолетните български граждани биха гласували за ГЕРБ, показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 29 април и 8 май сред 1000 души. Най-много привърженици на тази партия има сред хората на възраст между 30 и 59 години, сред високообразованите, сред жителите на градовете-областни центрове и сред хората със стандарт на живот около средния.

Подкрепата на електората за БСП възлиза на около 16%. БСП продължава да разчита предимно на своя традиционен електорат - възрастни /над 60 години/, нискообразовани, бедни и жители на малките градове и селата.

Трета политическа сила е ДПС с 8% - с 1 на сто повече в сравнение с март. Електоратът й е съставен предимно от млади хора до 40 години, нискообразовани, живеещи в селата, хора със стандарт на живот около средния, етнически турци и роми.

Коалиция Атака продължава да бъде четвърта политическа сила и към момента може да разчита на 7% от гласовете на пълнолетното население. Привържениците на Атака са най-вече сред мъжете, сред хората на възраст между 50 и 59 години, сред нискообразованите и сред жителите на малките градове.

В момента електоралната подкрепа за СДС възлиза на малко над 3%. Следва ДСБ с 2 процента и НДСВ с 1,4 на сто.

Коалиционната политика на по-малките партии очевидно ще заема централно място в предизборните им усилия и в опитите им да разширят влиянието си, коментират социолозите, цитирани от БТА. Те отчитат, че в началото на май няма значими промени в електоралните дялове на основните политически партии в сравнение с март.