/ БГНЕС
Вицепрезидентът Илияна Йотова удостои академик Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента на връх 90-я му рожден ден.

БГНЕС

Плакетът се връчва на българския белетрист и автор на исторически романи, сред и които и световнопризнатия роман "Време разделно" в знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност. Честването му е под патронажа на вицепрезидента Йотова.

БГНЕС

По време на церемонията вицепрезидентът прочете цитат на Дончев и пожела кокалчетата ни да издържат колкото е необходимо, за да издържим и да се справим с изпитанията на времето.

БГНЕС

БГНЕС

От своя страна академикът заяви, че е най-важно да запазим достойнството си и да останем изправени, въпреки опитите да бъдем наведени и на четири крака отново. "И това ще мине", увери Дончев.

БГНЕС

В залата беше показан и оригиналният ръкопис на "Време разделно". Дончев каза, че когато напише произведение, съпругата му казва, че го е изпял, а не написал. "В този ръкопис няма нито една поправка", каза той и каза, че когато пееш няма как да поправя грешки.

БГНЕС

От 18:00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата вицепрезидентът ще присъства на празничния концерт-спектакъл по случай 90-годишнината от рождението на академика.
БГНЕС