Акад. Никола Съботинов: Бюджетът на БАН е „една катастрофа”
Акад. Никола Съботинов: Бюджетът на БАН е „една катастрофа” / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

В момента се „мъчим да не спираме прогнозите за времето, защото е невъзможно това да се случи, разговаряме с директора на НИМХ-БАН и търсим максимални възможности да осигурим заплати на синоптиците”. Това каза пред журналисти председателят на БАН акад. Никола Съботинов, попитан дали от 1 ноември НИМХ-БАН ще спре да прави прогнози за времето заради липса на средства и заради намаляването на бюджета на БАН за 2012 г. от 59 на 54 млн. лева. „Метеоролозите трябва да живеят, не може така, с по 350 лева заплати”, заяви акад. Съботинов.

На въпрос, докога БАН има средства за метеорологичните прогнози, председателят на академията каза, че са свършили средствата до края на годината, които Общото събрание на БАН е разпределило на всеки един институт. Ще търсим подкрепа от всички институции, които могат да подпомогнат научните изследвания, посочи акад. Съботинов. Той каза, че са необходими средства за музеите към БАН, за библиотеката, която за първи път не може да си плати абонамента към международни организации, както и за Ботаническата градина.

За пореден път председателят на БАН заяви, че Съветът на настоятелите на академията е приел становище, че за 2012 г. на БАН са й необходими между 95-98 млн. лева, за да може да функционира.

Акад. Съботинов определи бюджета от 54 млн. лева за БАН като „една катастрофа”. По думите му, ако този бюджет се приеме за 2012 г., средната работна заплата в БАН ще е 478 лева. През тази година средната работна заплата в академията е 560-570 лева, посочи акад. Никола Съботинов. Той каза, че заради „окастрения” бюджет на БАН и за 2011 г. учените излизат в неплатен отпуск за месец и половина или за два месеца в различните институти. Нямаме средства за заплатите на учените, но са ни необходими и пари за поддържане на инфраструктурата на БАН, за да може да се работи по различни международни проекти, коментира председателят на академията.