Ахмед Емин не е бил заплашван, смята Михаил Миков
Ахмед Емин не е бил заплашван, смята Михаил Миков / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Няма данни самоубилият се шеф на кабинета на Ахмед Доган – Ахмед Eмин, да е бил заплашван или да е имал финансови проблеми. Това съобщи вътрешният министър Михаил Миков. Той допълни, че на този етап позицията на МВР за инцидента с Емин остава самоубийство.

По случая са били разпитвани 26 души, сред които и лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган, съобщи вътрешният министър Миков. Смъртта на Емин е била констатирана от хора от Правителствена болница, които са били извикани от гардовете от Националната служба за охрана (НСО).

Още същата нощ в кабинета на Ахмед Емин е направен оглед, иззети са редица вещи и са назначени технически експертизи. Направен е оглед на касата и тя е била запечатана, а по-късно от нея са иззети вещи и пари. Той е имал определени ангажименти по отношение на счетоводната дейност на ДПС. В жилището на Емин също е извършен оглед, обясни Миков.

Вътрешният министър заяви още, че не приема, че Ахмен Емин е бил ключова фигура в ДПС, като допълни, че той не е бил част от ръководните функции на партията. Михаил Миков коментира, че до момента няма данни Емин да е бил заплашван, както и да е имал финансови проблеми от личен или служебен характер. Министърът обясни, че Ахмед Емин не е бил проверен затова, че е носел оръжие в "Боянските сараи" на Ахмед Доган, тъй като на входа нямало скенер.

По повод на коментираната миналата седмица разработка "Лиани", вътрешният министър обясни, че не се е запознал с нея, но ще го направи в кратки срокове и отново заяви, че "МВР и прокуратурата никога не водят разработки срещу политически партии".

Вътрешният министър коментира и въпроса с отвличането на бившия митничар Георги ГеоргиевПурата. По думите на министъра в момента се работи по случая и се изясняват причините за изчезването на Пурата. По повод смъртта на проф. Стойчо Раданов, Миков заяви, че смята и този случай за самоубийство.