Ахмед Башев: Ако кадрувах, нямаше да протестират срещу калинките на ГЕРБ в региона
Ахмед Башев: Ако кадрувах, нямаше да протестират срещу калинките на ГЕРБ в региона / снимка: БГНЕС, архив
Ахмед Башев: Ако кадрувах, нямаше да протестират срещу калинките на ГЕРБ в региона
70684
Ахмед Башев: Ако кадрувах, нямаше да протестират срещу калинките на ГЕРБ в региона
  • Ахмед Башев: Ако кадрувах, нямаше да протестират срещу калинките на ГЕРБ в региона

До края на април тютюнопроизводителите ще трябва да получат доплащанията си от държавата, като от ДПС търсят варианти за по-справедливо разпределение на 100-те млн. лева, които са заложени в бюджета за целта. В ефира на Дарик депутатът от ДПС Ахмед Башев съобщи, че въпреки трудностите очаква изкупната кампания за ориенталския тютюн да приключи до края на месеца, а през март да се регистрират като производители онези, които отглеждат тютюн днес и не са били в регистрите преди 2010 г. Башев коментира и напрежението в Рибново след уволнението на училищния директор.

Обвинявайки отново ГЕРБ за днешните проблеми на тютюнопроизводителите Ахмед Башев обеща за пореден път, че няма да остане и килограм неизкупен тютюн тази година. В Гоцеделчевско имало още около 200 тона тютюн в къщите на хората:

„Независимо, че тези хора имат договори, фирмите избягаха. Ние ще намерим начин този тютюн да бъде изкупен. Друг е въпросът, че изкупните цени на тютюна тази година бяха драстично занижени лев и повече", каза Башев.

Ще ограничат парите за притежателите на „кухи квоти" за тютюна

След като Брюксел отказа да се промени или премахне референтния период, на базата на който тютюнопроизводителите получават и субсидия от държавата, изскочи проблемът доколко справедливо ще бъдат разпределени 100-те милиона, заложени в хазната тази година. Защото както призна и земеделският министър около 10-15 процента са фирмите и гражданите, които държат кухи квоти, фигурират като производителите и получават сериозни суми, но от 2009-та насам не произвеждат тютюн:

„Търсим варианти да ограничим до известно количество произведеният тютюн през референтния период. Точно тези, които са произвеждали тогава големи количества тогава, а сега вече 4-5 години не произвеждат тютюн", допълни Башев.

Субсидии трябвало да получат и тези, които от скоро гледат тютюн

Обобщена информация засега депутатите от ДПС нямали, но по райони хората знаели кои са „виртуални производители" на тютюн, които вземат пари за сметка на тези, чийто основен поминък е тютюна. От ДПС ще настояват субсидии да получат и онези, които са започнали да гледат тютюн след 2010 г. и които сега заради референтния период са лишени от доплащания:

„През март ще се правят тези разчети, ще се правят регистрации на онези, които не са регистрирани като тютюнопроизводители и отглеждат сега тютюн, за да можем най-късно до края на месец април хората да получат подпомагането".

В Рибново протестирали, защото се управлява демократично

По повод скандала и протестите в Рибново след уволнението на училищния директор Манчо Джуркин, бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев отрече да е поръчвал освобождаването му - имал само позиция по въпроса.

„Той има 15 проверки, от които е виден хаоса, рецидива на неговите нарушения. Има и други директори, назначени от ГЕРБ, които ще останат да работят - тук говорим за хора, които са непригодни да управляват", коментира Башев.

По повод протеста на учители и ученици в Рибново Башев каза: „По времето на ГЕРБ не можеха да протестират, защото щеше да има шамари. Сега могат да протестират, защото държавата се управлява демократично, но не трябва да се прави това за сметка на децата!".

В района били освободени двама учители, един в Бюрото по труда и двама-трима горски

Докато двамата се обвиняват взаимно, страда обучението в Рибново. Башев обаче твърди, че е незначителен и даже незадоволителен за местните броя на смените в администрацията в региона.

„Ако кадрувам, нямаше да протестират хората, че калинките на ГЕРБ и стършелите, и некадърниците са още по постовете си. Хората протестират за това да бъдат махнати, защото ние не предприемаме чистка, каквато беше предприета от ГЕРБ. Освободени са двама учители, отговорник в бюрото по труда и двама или трима горски служители", допълни Башев.