/ iStock/Getty Images
Вербална агресия, хвърляне на бутилки, кенчета от бира и обърнати контейнери за боклук. Това е равносметката, която от столичната полиция направиха, след като вчера вечерта симпатизанати на БОЕЦ и „Да, България“, предвождани от общинския съветник Иво Мирчев, окупираха сградата на Българската национална телевизия по време на участие на лидерките на двете най-големи парламентарни групи д-р Даниела Дариткова и Корнелия Нинова. 

Групата протестиращи блокирали входовете на БНТ и прилежащите към тях улици, като извадили контейнерите за смет.

„Пред сградата на БНТ се събра група от хора. От страна на протестиращите бяха предприети действия по блокиране на входовете на Националната телевизия и на прилежащите улици посредством изваждане на контейнери за смет. Целта на тези мероприятия беше възпрепятстване на излизането на председателите на двете по-големи парламентарни групи от сградата на БНТ, където са участвали в предаването "Панорама", обясни ситуацията началникът на отдел „Охранителна полиция“ при СДВР  комисар Радослав Стойнев. 

Опит за щурм на БНТ по време на участие на Дариткова и Нинова

"Около 00.00 часа двете дами по собствена преценка отказаха охрана от страна на полицията и решиха да напуснат сградата на телевизията една след друга. Видимо от събралото се множество беше изразена силна вербална агресия срещу тях. Имаше хвърляне на бутилки и кенчета и това наложи намесата ни, за да бъдат изведени лицата от периметъра. Едно от лицата беше блокирано в автомобила, с който беше дошло. Автомобилът и лицето бяха изведени от периметъра благополучно“, уточни той. 

„Намесата ни се наложи заради демонстративното възпрепятстване на свободното им придвижване. Това застрашава живота и здравето на лицата. Няма как да не предприемем действия по осигуряване на безопасността им", заяви комисар Стойнев и уточни, че от страна на полицейските органи не е използвана физическа сила, освен изтласкване на протестиращите и изграждане на кордони, за да се изведат двете политически лица. 

От думите на комисар Стойнев стана ясно, че се увеличават възмутените граждани, които биват блокирани в кръстовищата от протестиращите, а до саморазправи не се стига само заради намесата на полицаите. 

„Увеличава се броят на възмутените и афектирани граждани, които биват блокирани в кръстовищата и претендират за нарушени права и интереси. Те са склонни на по-крайни действия и единствено присъствието на полицейските органи предотвратяват възникването на саморазправи. Не са редки случаите, при които протестиращите създават предпоставки за възникване на ПТП, като застрашават живота и здравето си и това на водачите на МПС“, посочи той.

По време на брифинга на СДВР стана още ясно, че към 21.00 часа протестиращите са били призовани от ораторите да блокират възлови кръстовища в центъра на София. Към 21.15 часа са били блокирани 11 кръстовища, а блокадата приключила към 21.30 часа, като само кръстовището на пл. „Орлов мост“ е било освободено за движение в 00.30 часа.