Агитирали българи и роми в Северна България да се пишат румънци
Агитирали българи и роми в Северна България да се пишат румънци / Пресцентър ВМРО – Българско национално движение
Агитирали българи и роми в Северна България да се пишат румънци
38856
Агитирали българи и роми в Северна България да се пишат румънци
  • Агитирали българи и роми в Северна България да се пишат румънци

ВМРО алармира за засечени в северна част на страната ни листовки, с които се агитира българско и ромско население да се самоопределя като румънско в преброяването у нас. Воеводите са поискали среща с временно управляващия ДАНС Константин Казаков по въпроса.

Те настояват Министерският съвет да излезе с позиция, а външно министерство да изслуша посланика на Румъния у нас по темата. В брошурите се обяснява колко е важно човек да бъде румънец и как това ще му позволи да ходи на безплатни екскурзии и летни лагери в северната ни съседка. В тях се обяснява, че човек може да е български гражданин, но да е член на румънската нация, разказа пред Дарик лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Ето какво още добави той пред Дарик: „Румънските правителства от много години се опитват да финансират проекти за създаване на румънско малцинство. Факт е, че в България има хора, които имат влашко национално самосъзнание, има такива, които говорят и влашки, но тук директно се агитира тези хора да се пишат румънци, да настояват за културни права, за изучаване на румънски в училищата, за това, че румънският трябва да стане официален език. Това е провокация на фона на добрите отношения между България и Румъния. Изпратили сме тази информация до Министерството на външните работи, но по-скоро като сведение, отколкото да очакваме каквато и да е реакция или реална политика. Адекватната реакция е румънският посланик да бъде извикан за разговор".