Акушерката Емилия Ковачева
Акушерката Емилия Ковачева
Жанет Желязкова, адвокатът на акушерката Емилия Ковачева, пребила новородено, смята, че гражданският иск в размер на 400 000 лв. е прекомерен, тъй като "детето е живо и здраво". Това заяви тя в интервю за bTV. По нейните думи подобни обезщетения, дори и при по-трагични случаи, не се присъждат.
 
"Няма как човек, който работи по 36 часа на смяна, да бъде адекватен в действията си. При всеки психиката реагира по различен начин на натоварване. Не са направени достатъчно изследвания по отношение на нейното психическо състояние", коментира юристът.

Намалиха с 2 години присъдата на акушерката Емилия Ковачева
 
По думите й общественият натиск оказва влияние върху делото.

"Присъдата от 18 години лишаване от свобода клони към своя максимум. Законът предвижда за подобно деяние наказание до 20 години затвор", уточни адвокатът. Според заключението на съда обаче Емилия Ковачева няма психично заболяване, нито е страдала от синдрома "бърнаут" (синдром на професионалното прегряване). "Самата тя казва, че няма спомен за това деяние. Затова реших, че трябва да бъде направена една допълнителна съдебно-психиатрична експертиза по отношение на синдрома "бърнаут", поясни Желязкова.

Тя е настоявала да бъде извършена и експертиза по отношение на състоянието на детето, за да се разбере към настоящия момент какво е неговото здравословно състояние и дали има причинно-следствена връзка между нанесената травма и отключената впоследствие епилепсия.


 
 
bTV