Адвокатските хонорари се вдигат драстично
Адвокатските хонорари се вдигат драстично / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Хонорарите за адвокатските услуги скачат драстично - в някои случаи тройно. Това става ясно от промени в наредбата за минималните възнаграждения, приети от Висшия адвокатски съвет и публикувани вчера в "Държавен вестник". Адвокатските хонорари имат само долна граница, но са задължителни за всички защитници и ако някой си позволи да взема по-малко от записаното в наредбата, го грози дисциплинарен съд и може да загуби правата си, уточнява „Сега".

Хонорарите за брачните дела се вдигат с по 100 лв. Така за дело за развод ще се плащат поне 600 лв., а ако е по взаимно съгласие - 400 лв. Процесите за бащинство и оспорването му ще струват поне 500 лв. на фона на досегашните 250 лв. Минималното възнаграждение на адвокат на ответник по дело за издръжка става от 100 до 300 лв.

Има сериозно увеличение и процесуално представителство, защита и съдействие по дела с определен интерес. Така например при интерес до 1000 лв. старият минимален хонорар е бил 100 лв., а вече е 300 лв. Ако интересът е над 10 000 лв. - хонорарът досега беше поне 650 лв. плюс 2% за горницата над 10 хил. лв., а става 830 лв. плюс 3% за горницата.

В наредбата вече има отделна регламентация за минималните хонорари по административните дела. И там увеличението е чувствително. Така например за процесуално представителство, защита и съдействие по такива дела минималното възнаграждение при интерес до 1000 лв., ще е до 300 лв., а не досегашните 100. Ако интересът е над 10 млн. лв., то минималният хонорар ще е 39 530 лв. плюс 0.1% за горницата над 10 млн. лв.

Големи са промените и при хонорарите по наказателни дела. Досега за адвокат в досъдебното производство се плащаше минимум 300 лв. С измененията в наредбата цената на защитата в досъдебната фаза вече ще зависи от повдигнатото обвинение и предвиденото наказание. Най-сериозно увеличение е за делата за тежки престъпления. Ако обвинението предвижда до 15 г. затвор, ще се плаща поне 1500 лв. вместо досегашните 800. За деяния, които се наказват с над 15 г., възнаграждението на адвоката се увеличава от 1200 на поне 2000 лв.

Двойно скачат възнаграждения за участие в специално уредени със закон производства за една инстанция. Така например за процесуално представителство, защита и съдействие в производства по Закона за здравето вече ще се плаща поне 300 лв., а по Закона за закрила на детето - поне 400 лв.

Новост в наредбата е, че възнаграждението вече ще се плаща авансово.