Адвокат Екимджиев: Първанов не е нарушил гражданските правата на Дянков
Адвокат Екимджиев: Първанов не е нарушил гражданските правата на Дянков / снимка: Sofia Photo Agency
Първанов не е нарушил гражданските правата на Дянков, смята адвокат Екимджиев
26726
Първанов не е нарушил гражданските правата на Дянков, смята адвокат Екимджиев
  • Първанов не е нарушил гражданските правата на Дянков, смята адвокат Екимджиев

Според адвокат Михаил Екимджиев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за европейска интеграция и правата на човека, ГЕРБ нямат основание да смятат, че Георги Първанов е нарушил Конституцията и гражданските права на Симеон Дянков.

„Становището на ГЕРБ е лишено от правен разум и логика, тъй като правата на гражданите, визирани в Конституцията на Република България и в Европейската конвенция за правата на човека, са тъкмо права на хората, на гражданите, а не на хората институции, не на институциите каквато в случая е министър Дянков", уточни адвокат Екимджиев.

„Когато публични личности отиват на публично място, по публично оповестен повод най-нормално е техните разговори да бъдат документирани, да бъдат записани и после да стават достояние на обществеността. Това е така именно, защото става въпрос за президент, става въпрос за екип на президента, за министър и разговори, водени между тях, които по презумпция засягат обществено важни проблеми", каза още Михаил Екимджиев и добави:

„Едно би било ако министър Дянков действа като физическо лице, ако отива да кажем в дома на Първанов, но когато той отива в качеството си на министър в президентството, по повод, който стана обществено достояние, съвсем нормално е ние да знаем дали нашият президент е милиардер, дали това действително е становището на министъра и т.н. Става въпрос за проблем от обществен интерес, който е най-нормално да стане публично достояние".

Цялото интервю с адвокат Михаил Екимджиев чуйте в звуковия файл