/ БГНЕС
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установи, че в УМБАЛСМ „Пирогов“ няма престъпление и корупционни практики, съобщиха от лечебното заведение. 

От лечебното заведение припомнят, че проверката на (АДФИ) е била инициирана от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, както и от ръководството на болница “Пирогов“. Става дума за периода от началото на юли 2022 г.  до края на юли 2023 г. 

Въз основа на този доклад са издадени 4 акта за административни нарушения. Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно, отбелязват оттам.

От „Пирогов“ са готови на стачни действия, ако не се стигне до „нормализиране” на работната обстановка

"Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в  ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според чл. 8 от ЗАНН  „Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост", добавят от „Пирогов“.

И допълват, че очакват да видят дали въз основа на тези констатации на АДФИ министър Хинков ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления. 
 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня