АБВ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа
АБВ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
АБВ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа
69432
АБВ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа
  • АБВ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа

Националната гражданска инициатива АБВ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа. Това обяви на пресконференция Георги Първанов (президент на България от 2002 до 2012 г.). Той посочи, че за участие във вота ще използват коалиция от партии, чиито имена обаче не спомена, заради „опасения от натиск”.

В подкрепа на идеята се включиха евродепутатът Ивайло Калфин, ген. Михо Михов, Борислав Борисов, а в скоро време се очаква още социалисти да се присъединят.

Първанов обясни, че нямат намерение да напускат БСП, няма да прави партия, но иска да даде алтернатива. Без да спомената поименно лидерът на столетницата Сергей Станишев, президентът отправи тежки критики към ръководството.

В първите си думи президентът обясни, че инициативата АБВ е била поставена „на трупчета", но ситуацията с БСП е наложила активирането й.

АБВ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа
netinfo


"Бях казал, че АБВ е като пушката от стената, която ще гръмне в третото действие. Надявах се да не се наложи, но, уви, събитията и развитието на българската политика го предизвикаха, наложиха го", добави Първанов.

В мотивите да възобнови АБВ той посочи още плачевното състояние на икономиката, загубата на изборите през последните години от страна на левицата, заради слабото ръководство на партията.

Президентът нито веднъж не спомена Сергей Станишев по име, но отправи доста критики към него и ръководството, което имало нужда от "катарзис".

"Проблемите не са толкова в състава, в слабостта на правителството. Проблемът е предимно в това, че е пробит партийно-парламентарният стил на управление. Грешните решения, дефектите идват от партийните централи, или по-скоро са им спуснати от другото място", каза още Първанов.

На няколко пъти той повтори, че няма да прави партия и не цели разцепление в редиците на БСП. Въпреки че няма намерение да напуска столетницата, президентът допуска да бъде изключен:

"По повод на изключването, да кажа като историк, че при Йосиф Виссарионович е имало доста по-разнообразни форми на политическа репресия, нека да не се фокусират нашите другари от „Позитано" само върху тази форма".

Първанов допълни, че за АБВ ГЕРБ ще бъде основен опонент, а другите-конкуренти.

АБВ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа
netinfo