Румен Петков
Румен Петков / БГНЕС
АБВ настоява за оставката на представителя ни в Брюксел
98089
АБВ настоява за оставката на представителя ни в Брюксел
  • АБВ настоява за оставката на представителя ни в Брюксел
АБВ настоява за оставката на постоянния представител на България в Европейския съюз Димитър Цанчев. Това обяви пред медиите председателят на партията Румен Петков. Партийният лидер определи поведението на Цанчев като "национално предателство", тъй като постоянният представител на България в ЕС не подкрепил кандидатурата на бившия ни външен министър Ивайло Калфин за директор на на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

"Ние настояваме за представителя на България в Брюксел - дипломатът Димитър Цанчев", каза Петков. Той посочи, че Цанчев също така не е председателствал заседанието, когато се е обсъждал този въпрос, а предоставил тази функция на друг човек.

"Ако за външния министър, министър-председателя и президента, защото и тримата имат отношение към въпроса, това е приемливо, по-хубаво да закрием представителството в Брюксел. Това е национално предателство - да не се бориш за собствения си кандидат, а да кажеш "Ние тук ще бъдем неутрални". Това е недопустимо. И хора с такъв тип нихилистично отношение към България трябва да получават заслуженото веднага, ако искаме да покажем първо на собствения си народ, че сме държава и след това на нашите партньори", каза Петков.  По думите му Калфин имал сериозни възможности да бъде избран за шеф на ОЛАФ.
 
В средата на миналия месец приключи гласуването за ключовия пост. Ивайло Калфин беше сред кандидатите за шеф на ОЛАФ, а за генерален директор на Европейската служба за борба с измамите бе назначен финландецът Виле Итала.