АБВ и Движение 21 с амбиции за нов ляво-центристки блок
АБВ и Движение 21 с амбиции за нов ляво-центристки блок / снимка: АБВ
АБВ и Движение 21 с амбиции за нов ляво-центристки блок
92188
АБВ и Движение 21 с амбиции за нов ляво-центристки блок
  • АБВ и Движение 21 с амбиции за нов ляво-центристки блок

Ново обединение в лявото политическо пространство у нас. АБВ на Георги Първанов и Движение 21 на Татяна Дончева преговарят за коалиция. Двете партии имат амбицията да направят нов ляво-центристки блок за предстоящите парламентарни сили. . Официалното решение ще бъде взето до края на другата седмица, защото и двете партии признаха, че имат по-голям шанс за влизане в парламента като коалиция.

Не е възможна коалиция на АБВ с БСП на предстоящите избори

Възможно е АБВ и Движение 21 да се явят съвместно на парламентарните избори. Лидерът на АБВ Константин Проданов обясни защо са стопили ледовете с партията на Татяна Дончева:

"Мисля, че нямаме непреодолими различия по отношение на основните си приоритети и се допълваме доста добре взаимно в много от сферите. Мисля, че нашите електорати също са сходни като идейни виждания, като позициониране в политическото пространство. Амбицията ни е да се опитаме да създадем един алтернативен ляво-центристки блок".

Константин Проданов е новият лидер на АБВ

Лидерът на Движение 21 Татяна Дончева даде знак, че на този етап няма да се търси сътрудничество с БСП. Готова е обаче за коалиция с партията на Георги Първанов:

"Стартирахме тези преговори, приемайки предложението на АБВ за евентуално постигане на коалиционно споразумение за общо явяване на следващите парламентарни избори. Смятам, че и двете формации сме сравнително наясно с електоралните си възможности и с обстоятелството, че взаимното ни усилие за коалиционно споразумение може да доведе до допълнителна подкрепа".

На срещи през следващата седмица двете политически сили ще уточнят детайлите по коалиционно си споразумение.