Абсолютни температурни рекорди в цялата страна!
Абсолютни температурни рекорди в цялата страна! / Снимки: Sofia Photo Agency
Абсолютни температурни рекордни отчетоха синоптиците в почти всички градове на страната. Абсолютен рекорд от почти 45 градуса е регистриран в Севлиево – към 15 ч в града са измерени 44,8 градуса. Това е най-високата регистрирана температура в Севлиево, откакто се извършват замервания, съобщиха от местната метеорологична станция.

43,3 градуса достигна в 16,30 ч температурата на сянка в Пловдив. Това е температурен рекорд за тази дата, твърдят синоптиците от Регионалния център към НИМХ. 20 пловдивчани колабираха заради горещините на обществени места. Никога не сме имали толкова много повиквания от - две трети от всички 33 обаждания на спешния телефон на Бърза помощ, казаха за Дарик лекарите от спешния център.

42,6 градуса е измерената на сянка температура от метеоролозите в Хасково. Досега рекордна температура на същия ден е била отчетена през 1913 година - 39 градуса. И метеоролозите в Сливен измериха рекордна температура на въздуха - 41,3 градуса.

Всички градове в Дунавската равнина надминаха абсолютните температурни максимуми за последните 120 години, съобщи за Дарик дежурният синоптик в Националния институт по хидрология и метеорология Плевен Найда Николова.

Рекордните стойности са отчетени още в 12 ч на обяд. Във всички синоптични станции температурата е надминала 40,0 градуса, като във Видин е достигнала 41,0, във Враца 41,6 градуса, а в Кнежа 41,6 градуса. В Ловеч живакът се покачи до 42,0 градуса, което е с пет градуса над рекордните 37 градуса, измерени през 1987 година. В Плевен термометрите показаха 41,6 градуса на сянка. Най-топлият град до момента в региона е Велико Търново с рекордните 42,6 градуса.

Температурата в Монтана към 17,20 ч достигна 43 градуса на сянка, съобщи дежурният в метеорологичната станция край града. На нивото на почвата са измерени 61 градуса. За пети пореден ден синоптиците в Монтана отчитат температурен рекорд. Рекордна температура от 42,3 градуса отчетоха и в Кърджали. Това е абсолютен рекорд за всички времена от началото на замерванията у нас.

Четири инфаркта, шест инсулта и 16 колабирали - това е статистиката на Спешна помощ в София за днешния изключително топъл ден. Цифрата е малка за двумилионна София, каза за Дарик шефът на Спешна помощ д-р Георги Гелев.

СЪВЕТИ НА ЛЕКАРИ: На възрастните хора, хронично болните и малките деца се препоръчва да не излизат навън в най-горещите часове от деня. Добре е да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол. Ако все пак ви се наложи да бъдете извън домовете си – носете светли и широки дрехи, както и шапки.

Според синоптичните прогнози в сряда времето отново ще бъде горещо, но температурите ще се понижат и максималните ще бъдат между 32 и 37 градуса, в София около 32 градуса.

ПОДРОБНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК