А. Папаризов: България няма да бъде „втора класа” член на ЕС
А. Папаризов: България няма да бъде „втора класа” член на ЕС / netinfo

„България няма да бъде „втора класа” член на Европейския съюз”, заяви в интервю за „Дарик” председателят на Парламентарната комисия по Европейска интеграция - Атанас Папаризов.

Според него е рано да се каже, дали спрямо страната ни ще бъдат задействани предпазни клаузи, тъй като това ще стане ясно в края на годината.

Папаризов очаква обективен доклад за страната ни в края на септември – строг, но стимулиращ България документ: "Нека поговорим за клаузите малко по-нататък, в случая – през декември. Докладът ще бъде обективен и очевидно е, че за три месеца може да се направи много, както е направено. Но не може да се направи всичко, което не е направено праз последните петнадесет години.

Никой не очаква за три месеца да се справим с организираната престъпност или с корупцията, но всеки очаква, че усилията в тези области ще бъдат постоянни и няма да има връщане назад. Аз очаквам, че ще се изброят, както и в миналия доклад, всички предвидени от договора възможности за въвеждане на предпазни мерки и клаузи, но в този доклад, според мене, няма да се предложи да се приложи никаква такава мярка или клауза от 1 януари 2007 г.

Комисията по-скоро прави всичко възможно да покаже на фона на тези негативни публикации, които се появяват в отделни страни, че тя разполага с достатъчно инструменти, ако се наложи, да въведе ограничения."