А. Марин: Вицепрезидентът не може да е коректив или критик на президента
А. Марин: Вицепрезидентът не може да е коректив или критик на президента / снимка: БГНЕС, архив
А. Марин: Вицепрезидентът не може да е коректив или критик на президента
72782
А. Марин: Вицепрезидентът не може да е коректив или критик на президента
  • А. Марин: Вицепрезидентът не може да е коректив или критик на президента

Вицепрезидентът трябва открито да споделя своето мнение пред държавния глава дори, когато то е различно от това на президента, но вицепрезидентът не е отделна институция и не е коректив на държавния глава. Това коментира в интервю за Дарик Ангел Марин - два поредни мандата вицепрезидент на България от 2002 до 2012 г.

Той отказа да коментира различията в отделни позиции между настоящия държавен глава Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, а коментира принципно взаимоотношенията в президентската институция.

Ангел Марин
, за когото в миналато Народно събрание имаше специална комисия във връзка с помилванията, подчерта, че не приема опитите на парламентът да контролира или проверява работата на държавния глава. В началото на май депутатите от БСП, ДПС и „Атака” създадоха комисия, която да се занимае със срещата на държавния глава Росен Плевнелиев с директора на австрийската енергийна компания ЕВН. Предстои Конституционният съд да се произнесе дали тази комисия противоречи на основния закон.

„Това не е тон за разговор между две институции като президент и Народно събрание. Те трябва да разговарят по друг начин. Дори само затова не приемам такъв подход от която и страна да е, от който и парламент да е, с каквото и мнозинство да е”, заяви Марин.

Трябва ли вицепрезидентът да мълчи, ако смята, че президентът бърка или има различна позиция, само заради идеята, че екипът трябва да бъде единен?

Вицепрезидентът трябва открито да споделя своето мнение, когато то е различно - и пред президента. И по всяка тема, по всеки въпрос, по който те имат различия да се изясняват, да обсъждат. Институцията Президент се представлява от президента. Вицепрезидентът може да провежда своя политика в сферите, които му е предоставил президента. Вицепрезидентът не е отделна институция. Нито за настоящия вицепрезидент, нито за миналите ще кажа добро или лошо. Вицепрезидентът не е говорител на президента. Ако те по въпрос, по който нямат единно разбиране, не могат да постигнат такова съгласие, ако това е принципно важен въпрос, вицепрезидентът трябва да реши дали да остане вицепрезидент или да си даде оставката. Но не е критик и не е коректив на президента.

Ако в институцията Президент, двамата, каито са там на върха - президент и вицепрезидент, не се разбират и се карат, кажете, кога нашата нация ще се обедини. Когато на върха се казват лоши думи, в средата се бият, а най-долу се стрелят.