93 от всеки 1000 деца са с отклонения в здравословното състояние
93 от всеки 1000 деца са с отклонения в здравословното състояние / снимка: Sofia Photo Agency, архив
93 от всеки 1000 деца са с отклонения в здравословното състояние
56474
93 от всеки 1000 деца са с отклонения в здравословното състояние
  • 93 от всеки 1000 деца са с отклонения в здравословното състояние

93 от всеки 1000 деца са с отклонения в здравословното състояние. Това показват данните от проверките на регионалните здравни инспекции в детските и учебните заведения. От общо прегледани 224 000 деца на възраст до 7 години, при 19 000 са били регистрирани заболявания.

Анализът показва, че най-голям е броят на децата с болести на дихателната система, тъй като 58% от всички диспансеризирани малчугани са регистрирани с подобен проблем. Не така обаче стоят нещата сред учениците, при които водещ е проблемът със затлъстяването, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

При 107 от всеки 1000 прегледани първокласника е регистрирано някакво отклонение в здравословното състояние, допълни Ангел Кунчев. 23% са учениците със затлъстяване, а след тях веднага се нареждат учениците с болести на очите, които са 15%.

„Действително са много обезпокоителни данните. Растем като една затлъстяваща нация с всички последици за в бъдеще за развитие и на диабет, и на сърдечни болести, които тежат на цялата нация”, обясни д-р Кунчев.

Според анализа водещо място при здравословните проблеми сред седмокласниците отново заема затлъстяването, но тук вече то обхваща над 30 на сто от учениците. 23% от младежите в тази възрастова група имат проблеми с очите, а при почти 10 на сто се наблюдават гръбначни изкривявания. Според Кунчев обаче основният проблем остава липсата на здравословно хранене.

„По отношение на храненето нещата са особено трудно, защото в голямата си част децата идват с изградени хранителни навици от дом. Ще проверяваме лавките в училищата, за да няма предлагане на забранените продукти. Но достъпа до тези храни е свободен - това, че няма да го купи в лавката в училище не значи, че не може да си го купи на 100 метра от училището или да си го яде вкъщи”, коментира още д-р Кунчев.

Данните са още по-тревожни с напредване на възрастта при учениците. При 158 от всеки 1000 десетокласника са регистрирани здравословни проблеми. Една четвърт от всички гимназисти имат проблеми със затлъстяването, а над 20 на сто от тях - със зрението